Биляна Петрова Биляна Петрова икономист

Втори трудов договор и майчинствоЗдравейте!

В момента съм в отпуск по майчинство. Основния ми трудов договор е на 4 часа. Имам ли право да сключа втори трудов договор с друг работодател на 8-часов работен ден и трябва ли разрешение от работодателя по основния трудов договор, след като в него не е вписана забрана за полагане на допълнителен труд? Трябва ли да се прекрати майчинството (ползвам втората година) и да получавам 1/2 от него след като започна работа по втори трудов договор, или имам право на цялото обезщетение за отглеждане на дете до 2 годишна възраст?Отговори

 • Здравейте,

  Във връзка със запитването Ви дали може да сключите втори трудов договор с друг работодател за 8 часа на ден, след като вече имате един основен трудов договор за 4-часов труд, ще цитирам Кодекса на труда:

  Чл. 111. Работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение.

  След като във Вашия основен трудов договор не е заложено такова ограничение, тогава можете да сключите трудов договор и с друг работодател. Важното е, когато уговаряте работното време по допълнителните договори, да следите да не се наруши задължителният минимум на почивката между работните дни, която по закон трябва да е 12 часа. Това означава, че работното време общо по всички трудови договори не бива да надхвърли 12 часа на ден, което във Вашия случай ще бъде спазено - 8 + 4 = 12 часа/ден.

  Относно втората част на въпроса, свързана с размера на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст при сключване на втори трудов договор, може да погледнете следния линк, препращаш към секцията Въпроси и отговори в уебсайта на НОИ, където се разглежда Вашия случай:
  http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/976-faqbenefits10

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->