plamena petkova plamena petkova Потребител

Право на борса след майчинскиЗдравейте

На 10,09 ми изтичат двете години майчинство и работодателката ми ме кара да подам молба за напускане. Работя като фризьорка в малко салонче и на моето място има друг човек. Аз не желая да се връщам на работа, защото ще си гледам детето а и работодателката ми е страшно некоректен човек. Искам да ме изпрати на борсата. каза ми също, че трябвало да плашам за нещо, може би за да ме изпрати на борсата.

Бихте ли ме посъветвали какво да правя и какви права имам?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Ако прекратите трудовото си правоотношение по свое желание, ще имате право на обезщетение за безработица в минималния размер от 7,20лв. на ден за срок от 4 месеца.

  След напускане Вие сама трябва да се регистрирате в Агенция по заетостта в срок от 7 работни дни от датата на напускането. Също така трябва да се регистрирате и в НОИ в тримесечен срок.

  Не би трябвало да плащате нищо при напускане, освен ако не напускате без предизвестие и не по взаимно съгласие. Тогава ще трябва да платите на Вашия работодател обезщетение за в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за неспазената част от срока на предизвестието, описан във Вашия трудов договор.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->