nevena damianova nevena damianova икономист

Предсрочно прекратяване на срочен трудов договорЗдравейте!

Работя на срочен трудов договор от 1 юли до завръщане на титуляра. С изпитателен срок съм от три месеца. След проведен разговор към днешна дата - 31.08. след 2 месеца работа, директорът ме моли да си подам заявление за напускане.

Как да постъпя?Отговори

 • Здравейте,

  Ако прекратите трудовото си правоотношение по свое желание, ще получавате минималния размер от 7,20 лв. на ден обезщетение за безработица за срок от 4 месеца. Ако бъдете освободена по желание на работодателя (ако сте в изпитателен срок в полза на работодателя, той може едностранно да прекрати трудовия договор), ще получавате 60% от среднодневното възнаграждение, върху което са внесени осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването.

  Вие сте в правото си да не напускате. Ако Вашият работодател иска да прекрати трудовия Ви договор, то той може да го стори чрез нужното предизвестие. Ако прекрати трудовото Ви правоотношение по свое желание и без предизвестие, той той ще Ви дължи обезщетение в размер на среднодневното Ви трудово възнаграждение за неспазената част от срока на предизвестието.

  Ако смятате, че правата Ви са нарушени, можете да се обърнете към съда или към ИА Главна инспекция по труда.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->