Васил Василев Васил Василев Потребител

Обещетение след съкращениеЗдравейте,

Съкратиха ме януари 2012 година. Записах се на борсата и след това ми отпуснаха обезщетение от март до декември 2012. След това януари 2013 започнах работа и работя до днес. Но ми съобщиха, че искат да ме съкратят.

Мога ли да отида на борсата пак? Как се смятат 3-те години - от деня на отпускането ли - месец март, или от деня на последното обезщетение месец декември?

Защото в единия случай имам 3 години, а в другия трябва да работя до декември за да имам право на пълно обезщетение.Отговори

 • Здравейте,

  При отпускане на парично обезщетение за безработица по реда на чл. 54б, ал. 4 КСО 3-годишният период се определя от датата на отпускане на предходно парично обезщетение за безработица.

  Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако:
  1. заявлението в НОИ е подадено в тримесечен срок от тази дата;
  2. лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата.

  Тъй като Вие сте написали, че сте получи обезщетение от месец март, то съдя, че не сте спазили второто изискване. При това положение, началната дата няма да бъде през месец януари, а през месец март.

  Така че би трябвало сега отново да можете да получавате обезщетение в размер на 60% от среднодневното възнаграждение, върху което са внесени осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->