Гергана Иванова Гергана Иванова безработна

Запор на ижалидна пенсияЗдравейте.
Може ли ЧСИ да направи запор на инвалидна пенсия и ако има право, каква сума може да запорира, ако песията е например 600 лв.?Отговори

 • Здравейте,
  ЧСИ може да наложи запор на инвалидната пенсия, а удръжката е в размер на 1/3 от пенсията, т.е. 200 лв.

  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Трябва ли да получа уведомление от ЧСИ,че ще ми бъде наложен запор върху пенсията ми или може и да си вземе по-голяма сума.Как да бъда игурна,че няма да ми бъдат източени парите.Предварително благодаря.
 • Здравейте,
  На основание чл. 428 от ГПК ЧСИ е длъжен да Ви уведоми за наложения запор. Самият запор подлежи на обжалване пред съответния окръжен съд, ако са нарушени правилата на несеквестируемостта.
  Запорът се налага чрез изпращане на запорно съобщение до НОИ, който всъщност определя размера на месечната удръжка и уведомява ЧСИ. НОИ привежда удръжките от пенсията и ми се струва малко вероятно да не спази закона.
  Съществува вероятност обаче ЧСИ да запорира банковата Ви сметка, по която си получавате пенсията (т.е. дебитната карта) и да изтегли цялата сума, която е там. В този случай трябва да му удостоверите, че по тази банкова сметка се получава инвалидна пенсия и тогава ЧСИ трябва да вдигне запора и да Ви възстанови сумите, които неправомерно е изтеглил.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Здравейте.Благодаря за бързите отговори.Имам още един въпрос по същата тема.Мисля да живея в чужбина и да получавам по инвалидната си пенсия там.Има ли опасност ЧСИ да ми блоира картата,дори и при договорка аз да му изпращам по сметка дължимите вноски.Моля Ви,дайте ми съвет как да процедирам.Със сероизни заболявания съм,не работя,на 1.10 минавам на ТЕЛК и разчитам на сумата,която ще ми определят,да си купувам поне скъпоструващите лекарства.С инсулинозависим диабет и инфаркт на миокарда....не знам дали ще мога да работя...Благодаря Ви за търпението и приятен ден!
 • Здравейте,
  За да избегнете евентуално бъдещо блокиране (запориране) на дебитната си карта, най-добре е да уведомите предварително ЧСИ за това, че по конкретната банкова сметка получавате инвалидната си пенсия, и да му представите извлечение от сметката от банката, което удостоверява, че именно по тази сметка получавате инвалидната си пенсия.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Много Ви благодаря!Бъдете жив и здрав!Късмет да Ви съпътства винаги и във всичко!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->