Фани Тодорова Фани Тодорова счетоводител

Преминаване на 6-часов работен денЗдравейте!
Налага ми се да мина на 6 часово работно време. Може ли да ми кажете, с какво ме ощетява това - в смисъл пенсионен (един ден)? Другите последствия от по-ниската заплата и това, че трудовият ми стаж няма да равен на осигурителният ми я ясен, но какви биха били последствията, ако доживея до пенсия един ден?Отговори

 • Здравейте,

  Проблемът ви се състои в това, че ще трябва да поработите повече време, за да придобиете право на пенсия. Намалявайки осигурителния си стаж, до 75% от нормалната продължителност на осемчасовия работен ден, Вие се поставяте в ситуация, при която на равни други условия ще губите по една година на всеки четири, в сравнение с колегите ви работещи на пълен работен ден!

  През 2015 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 35 години за жените и 38 години за мъжете. От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година, както следва:

  1. до 31 декември 2029 г. възрастта за жените се увеличава с по 2 месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 г. - с по 3 месеца за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст;
  2. до 31 декември 2017 г. възрастта за мъжете се увеличава с 2 месеца, а от 1 януари 2018 г. - с по 1 месец за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст.

  В случай че лицата не могат да достигнат посочените изисквания, до 31 декември 2016 г. те придобиват право на пенсия при навършване на възраст 65 години и 10 месеца за жените и мъжете и най-малко 15 години действителен осигурителен стаж. От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на 67-годишна възраст.

  Поздрави,
  Николай Иванов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->