Недялка Илиева Недялка Илиева Потребител

Обезщетение при неизползван платен годишен отпускЗдравейте!
Наш служител излиза в неплатен отпуск със стаж по чл.167а от КТ за 6 месеца, с дете до 8 год. възраст. След изтичане на 6 месеца, по взаимно съгласие е прекратено трудовото правоотношение. Има ли право на обезщетение за неползван платен отпуск по времето на неплатения отпуск със зачитане на трудов стаж?

Според чл.224 ал.1 при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година, пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж. Oт друга страна ми се струва абсурдно от ползване на един вид отпуск да произлиза и ползването на друг вид отпуск.Отговори

  • Здравейте,

    Въпросът Ви е интересен и има логика в казаното от Вас, но законът е категоричен в този случай. В самия чл. 167 а, ал. 8 е казано, че това времето, което се използва за този вид отпуск, се зачита за трудов стаж. Следователно, по чл. 224, ал. 1, която сте цитирали, се дължи обезщетение за неползван платен годишен отпуск на въпросния служител.

    Поздрави,
    В. Родева
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->