ЕЛИ ПЕТРОВА ЕЛИ ПЕТРОВА Нова звезда ИЗПЪЛНИТЕЛ

Промяна на трудовата характеристикаЗдравейте,
Преди няколко дни бях повикана да подпиша нова трудова характеристика, която не беше съобразена с моето здравословно състояние. Отказах да подпиша същата. Имам ТЕЛК 50% инвалидност. Възможно ли е това да е основание за уволнение или някакво административно наказание?Отговори

 • Здравейте,
  В Кодекса на труда (КТ) има много малко информация свързана с длъжностната характеристика и какви са нейните функции.

  Длъжностната характеристика е вътрешен акт на работодателя, който не подлежи на договаряне със служителя. Съгласно чл. 127, ал. 1, т. 4 от КТ задължение на работодателя е да връчи длъжностната характеристика на служителя си при започване на работа. Аналогично може да се приеме, че при всяко изменение на длъжностната характеристика, тя отново следва да бъде връчена на служителя, за да се запознае със своите трудови задължения. Това не означава обаче, че ако служителят не се съгласи с нея и не я подпише, длъжностната характеристика не е в сила. Разбира се, работодателят все пак трябва да е намерил начин да я връчи на служителя си - това би могло да стане чрез препоръчано писмо с обратна разписка или чрез куриер например.

  От друга страна работодателят е длъжен да се съобрази със здравословното състояние на служителя при определяне на трудовите му функции.

  Има един случай, при който работодателят е длъжен да договаря длъжностната характеристика със своя служител и без неговото съгласие няма право да я изменя. Това е случаят, когато в трудовия договор е записано, че длъжностната характеристика се явява неразделна част от трудовия договор и всички изменения и допълнения в трудовия договор се извършват само с писмено споразумение между страните.

  Ако е записано по този начин, това означава, че всяка промяна в длъжностната характеристика, може да бъде извършена само след предварително договаряне със служителя и след надлежно поставен негов подпис. В противен случай работодателят би влязъл в нарушение на българското законодателство, при което бихте могла да търсите правата си по съдебен ред.

  Поздрави,
  Нина Стоева
 • Много благодаря за отговора!
  За утре ми е подготвена среща с трудова медицина и двама лекари,които да удостоверят дали мога да заема новата длъжност ,а може би и за да се уверят в достоверността на телк,
  Въпроса ми е това законно ли е?
  Сърдечно благодаря! Бъдете здрава!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->