Весела Зефова Весела Зефова икономист

Осигуряване на международни шофьри при командироване за повече от 30 дни в ЕСЗдравейте,
Ние сме българска фирма, която извършва международен транспорт със собствени камиони. Шофьорите ни са назначени на трудов договор с месечно възнаграждение - прага за съответната професия в размер на 431,00 лева, което представлява и осигурителният им доход за месеца. За времето, което се намираха в ЕС им бяха заплащани командировъчни, съгласно Приложение 2 от НСКСЧ.

Имам следният въпрос: Когато е необходимо шофьорите ни да бъдат командировани за повече от 30 дни в държави от ЕС, как трябва да им се формира осигурителния доход? Необходимо ли е да се спазва чл.121, ал.3 от КТ, при условия, че шофьорите не са трайно установени в дадена държава в ЕС, а извършват релации в различни държави? Какъв трябва да е размерът на осигурителния доход - такъв какъвто е в съответните държави в ЕС или както сме практикували досега - осигуряване на прага за съответната група и плащане на командировъчни за всеки ден престой в страна от ЕС?Отговори

  • Здравейте,

    Доколкото съм запознат, към момента единствено Германия прилага по-различно третиране на възнагражденията на международните шофьори.
    За останалите страни, според мен, не е необходимо да прилагате ставките на труда в отделните държави.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->