Снежа Иванова Снежа Иванова Потребител

Прекратен трудов договорЗдравейте!
На 20.07.2015г. разбирам, че трудовия ми договор е прекратен от 1.07.2015г. След като дълго време протаках, за да отида да си взема и подпиша документите, днес го направих. Подписах си молбата за прекратяване по взаимно съгласие, заповедта след нея, уверенията за трудовия ми стаж, всичко без ведомостта. Тогава стана скандала между мен и работодателката. Имам да взимам възнаграждение и с поставяне на подпис на ведомостта, ще изгубя право да си търся парите по съдебен ред. Заплашиха ме с дисциплинарно уволнение, казаха че ще ми издадат нова трудова книжка, тъй като не съм си дала моята.

Въпросът ми е, възможно ли е да има такова уволнение, след влязла в сила заповед за прекратяване по взаимно съгласие от 1.07.2015г? Ще си навредя ли, при положение, че подписаните от мен документи (мобла, удостоверение за стаж, заповедта за прекратяване) останаха при работодателя? Демонстративно бяха прибрани, след моето споменаване за използване услугите на Трудова инспекция?Отговори

 • Здравейте,

  От това, което излагате като факти, се оказва, че на 20.07.2015 г. разбирате, че договорът Ви е прекратен от 01.07.2015 г. и то по "взаимно" съгласие.

  Чл. 325, ал. 1 от Кодекса на труда гласи:
  Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
  1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието.

  Първо, работодателят Ви, който явно е инициатор на прекратяването, трябва да отправи към Вас предложението си за прекратяване на трудовите правоотношения по взаимно съгласие не след прекратяването на договора, когато получавате документите си, а предварително в писмена форма, като в това писмено предложение трябва да се упомене срок, откога въпросното правоотношение се счита за прекратено, като Вие на свой ред имате 7-дневен срок, за да приемете предложението или да го отхвърлите. Ако не се произнесете по предложението, то се смята за отхвърлено. Не знам какво точно съдържа молбата, която са Ви дали за подпис, нито дали е издържана юридически.

  Що се отнася до заплахите за дисциплинарно уволнение, работодателите имат склонност да използват въпросното уволнение като универсална заплаха, но истината е, че за да бъде признато едно дисциплинарно уволнение за законно и да не бъде отменено от съда при завеждане на дело от страна на служителя, то трябва да отговаря на определени условия, както и да бъде спазена определена процедура - за справка чл. 186-195 от Кодекса на труда.

  И накрая, при прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да оформи всички необходими документи, свързани с прекратяването и да Ви ги връчи.

  Съветът ми във Вашия случай е да потърсите правата си, като се консултирате с юрист, специалист по трудово право, както и наистина да сезирате Инспекцията по труда за случая.

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->