Виктория Пеева Виктория Пеева Потребител

Обезщетение за безработицаЗдравейте!
Подала съм предизвестие за напускане на работа, което изтича на 15 септември. Имам ли право на обезщетение от НОИ, тъй като през месец февруари тази година съм ползвала 30 дни неплатен отпуск, не по мое желание, но все пак? Знам, че при доброволно напускане имам право на минимално обезщетение, защото имам 3 години стаж във фирмата, но този неплатен отпуск оказва ли влияние за получаването му?Отговори

 • Здравейте,

  Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването. За придобиване право на парично обезщетение се зачита и времето на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година. Това означава, че неплатеният Ви отпуск няма да е пречка за получаване на обезщетението за безработица, ако през останалите месеци сте се осигурявали.

  Щом прекратявате трудовото си правоотношение по Ваше желание, то ще получавате минималното обезщетение за безработица в размер на 7,20лв. на ден за период от 4 месеца.

  Имайте предвид, че трябва да се регистрирате в Агенция по заетостта до 7 работни дни от прекратяване на трудовото Ви правоотношение. Също така в тримесечен срок трябва да се регистрирате и в НОИ.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->