мариела горянова мариела горянова касиер

Прекратяване на договор на редовен студентЗдравейте,
Синът ми е студент редовно обучение и започна работа на срочен трудов договор с предизвестие от три месеца. Aко работата пречи на обучението му може ли да прекрати договора без предизвестие? Срочният договор е със срок на изпитание шест месеца. Работодателят е запознат с това, че той е студент редовно обучение.Отговори

 • Здравейте,

  Кодекса на труда позволява прекратяване на трудовото правоотношение без предизвестие, но само на студент, който от задочна или дистанционна форма на обучение премине в редовна. Ако Вашият син вече е в такава, няма да има тази възможност.

  Но Кодекса на труда дава и други начини за прекратяване на трудовото правоотношение без предизвестие. Например ако работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение. Също така ако служител на срочен договор премине на друга работа за неопределено време.

  Имайте предвид, че при прекратяване на трудовото правоотношение по чл.327 от Кодекса на труда, Вашият работодател Ви дължи обезщетение по чл.221 от Кодекса на труда за срока на предизвестието. Освен това ще Ви дължи и обезщетение по чл.224 ако имате неизползван платен годишен отпуск.

  Имайте предвид също, че при прекратяване на трудовото правоотношение, студентът трябва да подаде заявление в университета, в който учи, за да се възобнови здравното му осигуряване за сметка на учебното заведение.

  За справка- чл.327 от Кодекса на труда

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->