Росица Боюкова Росица Боюкова Потребител

Съкращаване на майка с дете до 3 год.Здравейте,
Майка съм на дете на 1 год. Не съм ползвала 2 година от майченството и сега съм в платен годишен отпуск. С работодателя си не сме в добри отношения и желаем взаимно да се разделим. Посъветваха ме да прекратим трудовите си взаимоотношения по чл. 328, ал. 1, т. 12 и така ще мога да взема максималното обещетение което ми се полага за трудовият ми стаж.

Работодателят ми предлага да прекратим първият ми договор, който е безсрочен по взаимно съгласие и да ме назначи в друга фирма със срок на изпитване за 1 месец. След като отмине срока да ме освободи по чл. 71. Според тях така ще взема максимално обещетение.

Tова така ли е или да настоявам да ме освободят по чл. 328, ал. 1, т. 12?Отговори

 • Здравейте,
  и в двата случая ще получите максималното обещетение, остава обаче при втория случай работодателя Ви да спази уговорката за назначаване в друга фирма. Иначе и двата члена избягват процедурата при която майка на деца до 3 г е защитена от КТ и за освобождаването и се изисква разрешение от Инспекцията по труда.
  Ваше е решението за какво да настоявате.
  Поздрави ,
  В.Дадова
 • Благодаря Ви за отговора.
 • Здравейте, включвам се в темата с въпроса - трябва ли да се доказват обстоятелства по чл.328 ал.1 т.12 от КТ - обективна невъзможност за изпълнение на ТД?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->