Катя Кукуверова Катя Кукуверова Контроьор синя и зелена зона

Правила при работа на откритоРаботя в Център за Градска Мобилност, поделения "Паркиране и мобилност", като контрольор в синя и зелена зона.

Има ли закон за служители, работещи на външни метеорологични условия? Има ли право работодателя да отменя и променя работното време на такива като мен? Как да изискам да се спазват правата на работника? Какво да направя?

Ще обясня: Работодателя усто ме уведоми, за промяната на работното ми време. Водих се на 8 часов работен ден, но работех 6 часа (по Закон). Сега трябва да работя 8 часа, 5 дни в седмица. Тези условия, които ми поставя работодателя, не му се нравят и ме задължава да работя в събота и неделя (през 2 месеца). Работодателят ми дава 1 ден почивка, но не когато аз пожелая, а когато той реши. Самият работодател не се интересува от работника си, да не говорим за метеорологичното време в което работя (дъжд, сняг, студ, слънце, жълт или червен код и т.н.).

Синдикатите в предприятието са за работодателя, а не за работника. Какво да правя?Отговори

 • Здравейте,
  Съгласно чл. 72 от Наредба за Минималните Изисквания за Здравословни и Безопасни Условия на Труд на Работните Места и при Използване на Работното Оборудване (http://balans.bg/4551-naredba-za-minimalnite-iziskvanija-za-zdravoslovni-i-bezopasni-uslovija-na-trud-na-rabotnite-mesta-i-pri-izpolzvane-na-rabotnoto-oborudvane/)
  За работните места на открито се предприемат мерки за предпазване на работещите от въздействието на неблагоприятни атмосферни условия.

  Това е единствената разпоредба, която Ви предоставя защита при работа на открито при неблагоприятни условия на труд.
  Що се отнася до работното време, то следва да е посочено в трудовия Ви договор и работодателят не може да го променя едностранно, без Вашето изрично писмено съгласие.
  Съгласно чл. 153 от Кодекса на труда при петдневна работна седмица работникът или служителят има право на седмична почивка в размер на два последователни дни, от които единият е по начало в неделя. В тези случаи на работника или служителя се осигурява най-малко 48 часа непрекъсната седмична почивка. При сумирано изчисляване на работното време непрекъснатата седмична почивка е не по-малко от 36 часа.
  п.п. Зелена зона няма в събота и неделя, а синя има само в събота от 8 до 14 ч.
  http://www.sofiatraffic.bg/bg/parking/pochasovo-plateno-parkirane/p/1
  Ако считате, че са нарушени правата Ви, можете да се обърнете към Инспекацията по труда. Глобите, които тя налага, са значителни.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Малко вече е късно, но за всеки случай да уточня, че има (и е имало и през 2015-а г.) действаща наредба, която да предоставя защита при работа на открито при неблагоприятни условия на труд:

  Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места

  Съгласно тази наредба работата на открито се преустановява при опасно ниски или високи температури, гръмотевични бури, обилен валеж, силен вятър и гъста мъгла, определени с код "оранжево" или "червено" от Националния институт по метеорология и хидрология, ако създават заплаха за живота и здравето на работещите и за безопасното изпълнение на трудовата дейност.

  Това изискване не се прилага, ако работата, която се извършва е свързана с аварийно-възстановителни работи или с цел предотвратяване на бедствия или авария.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->