Кристина Върбанова Кристина Върбанова счетоводител

Запор за издръжкаЗдравейте,
В качеството си на работодател получихме запорно съобщение за издръжка на служител в размер 380,00 лв. месечно, Човекът получава нето 340,00 лв и получава командировъчни. Казаха ми, че за издръжка няма ограничения и трябва на 100% да му насоча заплатата към ДСИ, а разликата от 40,00 лв. /ако има пълен отработен месец/ да е за сметка на командировъчните. Не сме съгласни да спираме командировъчни, Подали сме официално запитване и към Инспекция по труда, защото той може да ни търси отговорност за неизплатени командировъчни, но нормативно не мога да се ориентирам как да защитим тезата си.

Имаме и още един служител със запор за издръжка, който виждаме само нанесен в трудовата книжка като обща сума, не ни е изпратено писмо от предходен работодател, ДСИ не отговаря на многократните ни опити да го намерим по телефона и на запитването ни с писмо и няма как да разберем колко е издръжката и колко да преведем. Лицето получава под МРЗ, ако е от значение. Какво следва да направим?Отговори

 • Здравейте,
  1. Съгласно чл. 446, ал. 3 от ГПК при запор на трудово възнаграждение за задължения за издръжка се удържа цялата сума за издръжката. Тъй като в случая месечната издръжка (380 лв.) надвишава заплатата (340 лв.), работодателят следва да преведе цялата сума от заплатата.
  Командировъчните не са трудово възнаграждение, нито са друго възнаграждение за труд (по смисъла на чл. 512, ал. 1 от ГПК). Те също подлежат на запориране, и то в пълен размер, но за целта съдебният изпълнител трябва да изпрати отделно запорно съобщение, в което да наложи запор не на вземането за трудово възнаграждение, а за командировъчни.
  2. Съгласно чл. 512, ал. 4 от ГПК и чл. 3 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж запорното съобщение по вземане за издръжка се вписва в служебната или трудовата книжка на длъжника от лицето, което изплаща възнаграждението. Когато длъжникът премине на работа при друг работодател или в друго учреждение, удръжките от възнаграждението му продължават въз основа на това вписване, дори и да не е получено друго запорно съобщение.
  В трудовата книжка следва да има някаква индивидуализация на запора от ДСИ - номер на изпълнителното дело, ДСИ, взискател, размер на удръжките. Ако имате данни кой е взискателят (това трябва да е детето, чрез неговата майка), свържете се с него. Ако нямате данни кой е взискател, би следвало да можете да направите справка в деловодството при ДСИ, на място. Ако нямате такава възможност, пишете още едно официално писмо до ДСИ и чакайте отговор.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->