Задай въпрос тук
Patrick Martin Patrick Martin Потребител

Стаж за пенсиониране при 6-часов работен денЗдравейте,
При договор на 6 часов работен ден, как се иачислява стажът за пенсия? 1 работна година е равна на 8 месеца стаж за пенсия или е все едно сте работили на 8 часов работен?

На майка ми от бюрото по труда са и казали, че яма значение дали е работила на 6 или 8 часов работен ден, това не се отразявало на стажа и за пенсия, а когато е попитала в пенсионното единствения отговор който е получила е бил да се маха и да не ги притеснява.Отговори

 • Здравейте,

  Според Кодекса за социално осигуряване, осигурителния стаж се изчислява в часове, дни, месеци и години. За осигурителен стаж се зачита времето, през което осигурените лица са работили при пълното законоустановено за тях работно време, ако са внесени или дължими осигурителните вноски върху полученото, начисленото и неизплатеното, както и неначисленото възнаграждение, но не по-малко от минималния осигурителен доход за съответната професия. Когато лицето е работило при непълно работно време, например при 6-часов работен ден, при законоустановен 8- часов, осигурителният стаж се зачита пропорционално на законоустановеното работно време.
  В чл. 9 от КСО са регламентирани изчерпателно периодите, които се включват в осигурителния стаж.

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Велислава Василева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->