Elena Dimitrova Elena Dimitrova HR

Допълнителна отпуска на лице с ТЕЛКЗдравейте,
При заварено положение, имаме служител с ТЕЛК издаден 11/2014 и валиден до 11/2015 г. В отговори на сходни въпроси прочетох, че е добре при сключване на трудов договор, допълнителната отпуска да бъде указана в договора, а ако ТЕЛК не е предоставен към този момент или както е в нашия случай - това не е направено своевременно, е добре да има анекс.

При условие, че решението е до някаква дата през годината и нямам яснота дали ще бъде продължено или дали ще надхвърля тези 50 %:

1. Трябва ли да пиша анекс за промяна на полагаемата отпуска от 20 на 26 дни?
2. Как да изчисля отпуската за годината - пропорционално до 11/2015?
3. Ако решението не бъде продължено, трябва ли да се пише нов анекс за намаляване на полагаемата отпуска или зависи от съдържанието на текста в договора/анекса?
4. Вярно ли е, че е необходимо първо да бъде предоставена за ползване на служителя допълнителната отпуска, а след това основната - ако са по различен член?
5. В заповедта за отпуска кой член се указва, 155 или друг?Отговори

  • Здравейте

    Чл. 319 от КТ регламентира отпуските на трудоустроените лица, който е в размер 26 работни дни. В тези дни са включени и отпуските от чл. 155 от КТ в размер на 20 дни. В официално становище на МТСП отпускът по чл. 319 се ползва само в периода на инвалидизирането установен в експертното решение на ТЕЛК. Анекс/Допълнително споразумение към ТД не е задължителен реквизит в случая, достатъчно е да се опише подробно основанието за допълнителния отпуск (да се посочи чл. 319 и решението на ТЕЛК).

    Поздрави,
    Метин Сали
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->