Zhelyo Dichev Zhelyo Dichev Avtomontior

Принудително ползване на платен отпускИмам платен годишен отпуск. Работодателят иска да ме пусне принудително. Има ли право? Отпускът ми е от 2013 г. Има ли някакво наказание за фирмата, ако не си взема отпуската? Имам отпуск от 2014 и 2015 г. Има ли законно основание?Отговори

 • Здравейте,

  За да имате към днешна дата на 2015 г. платен годишен отпуск за 2013 г., то това означава, че сте отложили този отпуск по реда на чл. 176 от КТ. Това става само с писмен документ от работодателя (независимо дали отлагането на използването на платената отпуска е било по ваша инициатива или по тази на работодателя).
  След като до 30.06.2014 г. Работодателят не Ви е осигурил използването на този платен отпуск, то вие може да си го използвате по време, което вие прецените, но с уведомяване на работодателя минимум 14 дена предварително (чл. 176 ал. 3).
  Ако обаче, не използвате платения си отпуск до края на 2015 г. то няма да имате право да го използвате повече. Ако не разполагате с официален документ за отлагане на платения Ви отпуск от 2013 г., то още към края на 2013 г. сте загубили правото да го използвате.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->