Татяна Добрева Татяна Добрева счетоводител

Разходи за ремонт и гориво на нает мотокарЗдравейте,
Фирма, занимаваща се с машинна обработка на стоманени изделия е наела мотокар, съгласно договор за наем. Признава ли се ДДС за данъчен кредит за разходи свързани с ремонт, гориво и поддръжка на наетия актив?Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно чл. 9, ал. 2, т. 4 от ЗДДС извършването на услуга от държател/ползвател за ремонт и/или подобрение на нает или предоставен за ползване актив се смята за доставка на услуга. Според чл. 70, ал. 3, т. 3 ограничението за ползване на данъчен кредит не се прилага по отношение на стоките или услугите, използвани при безвъзмездно извършване на услуга от държател/ползвател за ремонт на нает или предоставен за ползване актив.
  Това отговаря на въпроса дали имате право на данъчен кредит за извършения ремонт на наетия мотокар, а именно "Да, имате право на такъв".

  Доколкото мотокарът не отговоря на определението за лек автомобил и, независимо дали собствен или нает, се използва за осъществяването на независимата икономическа дейност на компанията Ви, то за разходите, свързани с горивото и поддръжката му също би трябвало да имате право на данъчен кредит.

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->