Иван Христов Иван Христов Потребител

Две оборотни ведомости за един периодЗдравейте,
Фирма няма дейност от 2012г. От тогава е и последната съставяна оборотна ведомост, не е подаван ГФО за 2012 и 2013г. сега е подаден за 2014, но празен.

Проблема е следният, има две оборотни ведомости за един и същи период (01.01.2012 - 31.12.2012) с коренно различни обороти и крайни салда. Фирмата е купена през 2013 и всички документи са ми предадени, но няма обяснение за това положение. Също има и ОПР за 2012, но той не отговаря на сумите в никоя от оборотните ведомости.

В едната ОВ има загуба 19 500лв. в другата 19 000лв. печалба (а в данъчната декларация е декларирана печалба ок. 800лв). Също има разминаване в активи, задължения, разходи и т.н. и то за десетки хиляди, без да има първични документи. Какво да направя в случая?Отговори

  • Здравейте,

    Трябва да се направи процедура по проверка на началните салда към 01.01.2013 г. За целта обаче ще е нужен достъп до всички счетоводни регистри (до счетоводната програма) и документи от преди това. Трябва да се анализира и колко назад да се върне проверката, т.е. кой е последния период, за който има сигурност, че ОВ отговаря от една страна на подадените отчети и декларации, и от друга - отговаря на действителността (да се проследи до конкретните сделки, транзакции и документи).

    Свържете се с професионален консултант, за да ви съдейства, защото това не е лесно или бързо упражнение.

    Поздрави,
    Б. Тенчев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->