Pencho Penchev Pencho Penchev Проектант на мебели

Договор за опрощаване на заемЗдравейте,
Миналата година взех заем срещу издадена от мен запис на заповед от шефа си. След приравняване на заплатата ми в края на годината сметките ни са изчистени и той твърди, че заемът е погасен. Проблемът идва от това, че не ми връща записната заповед! Твърди, че я е изхвърлил. Аз обаче искам да се застраховам и да подпишем документ, с който да си гарантирам, че не му дължа нищо! Страхувам се, че в някакъв момент той може да извади листа и да каже, че не съм му върнал парите!

След справка из интернет намерих Договор за опрощаване на заем. Този договор достатъчен ли е? Трябва ли да е издържан в определен ред, а именно клаузата за плащане на съответните данъци към общината?Отговори

 • Здравейте,
  Не е нужно да има договор за "опрощаване", тъй като такова споразумение се сключва само, ако не е платено задължението, а в случая, както твърдите, то е платено. По-добре да подпишете споразумение, най-добре с нотариална заверка на подписа, в което да посочите изрично, че задължението по записа на заповед е изплатено и работодателят Ви няма никакви претенции спрямо Вас по отношение на тези суми.
  Законът не предвижда задължителни реквизити и форма на такъв договор. Най-добре при изготвянето му да се обърнете към адвокат, за да избегнете евентуални "подводни камъни".
  Дори и да не подпишете споразумение, пазете документите за плащане (ако е на ръка - разписките за плащане; а ако е по банков път - вносните бележки). При евентуални претенции от страна на работодателя винаги можете да ги представите тях като доказателства за плащането.

  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->