Ангелина Генина Ангелина Генина Потребител

Подадена ДДС декларация след 14-тиЗдравейте,
Поради недобра комуникация между ръководител и счетоводител, подадох ДДС на 15-ти в 8ч. вместо на 14-ти. Има ли начин да се избегне глобата и да се размине само с мъмрене или предупреждение? ДДС е на възстановяване, сумата е малко повече от 100лв. Случва за първи път и не е умишлено.Отговори

 • Здравейте,

  както нероятно и Вие сте запознати, съгласно чл.124 от ЗДДС лица регистрирани по ЗДДС са длъжни да подават месечните си справки декларации до 14-то число на месеца, следващ данъчния период. При неподаване на справка- декларация лицето подлежи на санкция, налагана по реда на чл. 179 от ЗДДС - за ЮЛ в пазмер между 500 и 10 000лв.
  Във вашия случай не е подадена именно тази справка декларация, което означава, че компетентните органи биха могли да съставят АУАН. Получава се обаче така, че това е Ваше първо нарушение ( до колкото съм разбрал) и ДДС-то е на възстановяване, т.е. Вие не сте ущетили държавата, което за мен е една правна възможност да се позовем на чл.28 от ЗАНН, свързан с квалифициране на административни нарушения, като маловажни.
  Моят съвет е ако получите АУАН при самото му приемане (в самия формуляр са описани сроковете за подаване на жалба) да входирате в деловодството на НАП молба, в която да посочите причините за неподаване на декларацията и да се позовете на чл.28, ал.1 от ЗАНН.
  Има и доста съдебна практика по този въпрос на САС, който отменя актовете, именно поради факта, че извършеното "деяние" е маловажно.

  Поздрави,
  С. Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->