Анна Драгнева Анна Драгнева Потребител

Тристранна операцияЗдравейте,
Моля да ми кажете, според вас правилно ли разсъждавам:

Посредникът, който издава инвойс, се намира във Франция и има френски ДДС номер. Изпращачът е с немски ДДС номер, но стоката тръгва от Швейцария. Получателят е фирма с български ДДС номер. Това си е тристранна операция, след като изпращачът на стоката има немски ДДС номер, нищо че складът му е в Швейцария, нали? Правилна ли е логиката ми?Отговори

 • Здравейте,

  За да си отговорим на въпроса дали описаната от Вас ситуацията следва да бъде третирана като тристранна операция, ще се позовем на определението на ЗДДС за тристранна операция.

  Чл. 15. Тристранна операция е доставката на стоки между три регистрирани за целите на ДДС лица в три различни държави членки А, Б и В, за които са налице едновременно следните условия:
  1. регистрирано лице в държава членка А (прехвърлител) извършва доставка на стока на лице, регистрирано в държава членка Б (посредник), което след това извършва доставка на тази стока на лице, регистрирано в държава членка В (придобиващ);
  2. стоките се транспортират директно от А до В;
  3. посредникът не е регистриран за целите на ДДС в държавите членки А и В;
  4. придобиващият начислява ДДС като получател по доставката.

  1. Имаме прехвърлител от Германия /А/, посредник от Франция /Б/ и получател от България /В/. Всяко от тези дружества е регистрирано по ЗДДС в собствената си държава.
  3. Посредникът от Франция не е регистриран за целите на ДДС нито в Германия, нито в България.

  Дотук имаме изпълнени две изисквания, но трябва да проверим дали и условие 2 е налице, за да пристъпим към условие 4, т.е. да твърдим, че получателят от България ще трябва да си самоначисли ДДС. Точка 2 казва, че стоките трябва да се транспортират директно от държава членка А до държава членка В - в нашия случай това означава от Германия до България. Според това, което описвате обаче, въпросните стоки ще тръгнат не от Германия, а от склад на доставчика в Швейцария, което не отговаря на изискванията на ЗДДС за третиране на сделката като тристранна операция. Стоката ще бъде внесена в България от Швейцария, следователно следва да бъде третирана като внос и обложена с 20 % ДДС при преминаването на митница.

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • Благодаря
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->