Dimova Cenova Dimova Cenova Потребител

Дистанционна продажбаЗдравейте,
Нерегистрирана по ДДС фирма в Германия превежда сума пари (аеансово плащане) на регистрирана по ДДС фирма в Полша за доставка на стока. Трябва ли полската фирма да начисли ДДС при издаване на фактурата за плащането и изискуемо ли в това ДДС от фирмата в Германия?Отговори

 • Здравейте,

  Предвид обстоятелството, че сделката се извършва между две дружества, които не са установени на територията на България, то разпоредбите на действащия у нас ЗДДС не са тези, с които трябва да се съобразите. Редно е да проверите какви са изискванията на полското законодателство, за да сте сигурни, че няма да бъде нарушен законът.

  Предполагам обаче, че предвид хармонизираното законодателство в ЕС по отношение на облагането с ДДС и третирането на дистанционните продажби полската фирма ще трябва да обложи доставката в издадената от тях фактура с полско ДДС, тъй като контрагентът им - компанията от Германия - не е регистриран по ЗДДС и не би могъл да си самоначисли ДДС в Германия. Не забравяйте също, че въпросната сделка трупа облагаем оборот за регистрация по ЗДДС на полската фирма в Германия и ако при последващи доставки до данъчно незадължени лица в Германия полската компания мине задължителния за страната праг, ще трябва да предприеме действия за регистрация по ЗДДС в Германия.

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • Здравейте, благодаря за отговора, искам да попитам също и след като полската фирма начисли ДДС на сумата, която е получила, това ДДС трябва ли да се плати от германската фирма/ нерег. по ДДС/ към полската.
 • Да, ДДС-то трябва да бъде платено от германската фирма. ДДС-то ще бъде начислено върху данъчната основа и ще формира общата стойност на фактурата, издадена от полската фирма. Като всяка фактура и тази ще трябва да се заплати в пълен размер вкл. ДДС-то. ДДС е косвен данък, който се понася от крайния клиент - германската фирма, полската фирма от своя страна ще го внесе в държавния бюджет.

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->