Петър Гюрчев Петър Гюрчев инженер релейна защита и телекомуникации

Достигане на възраст за пенсиониранеНямам необходимия трудов стаж за пенсиониране - 38 год. /35г./, но съм навършил 66 год. Има ли право ръководството да ми връчва предизвестие за пенсиониране? Имам ли право да остана на работа и до кога?Отговори

 • Здравейте,
  В отговор на вашият въпрос- Вие имате право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, като за 2015 година критериите за отпускане на пенсия за мъжете са 63 г. и 8 м. и 38 г. осигурителен стаж, но за лицата които нямат необходимият осигурителен стаж 38 години критерият е да са навършили 65 г. и 8 м. възраст и да имат минимум 15 г. осигурителен стаж. Във вашият случай Вие отговаряте на тези условия и имате право да си подадете документи за пенисониране ако решите.
  Относно въпроса има ли право работодателя да ви връчи предизвестие за освобождаване във връзка с придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, ДА съгласно последните промени в Кодекса на Труда от 17.07.2015 в чл. 328 ал.1 т. 10 се възстановява правото на работодателя да прекрати трудовото правоотношение с лицата придобили право за пенсия за осигурителен стаж и възраст.
  Принципно ако работодателя не упражни това свое право по Кодекса на Труда Вие може да останете на работа.

  Поздрави,
  В. Байнашев
 • Благодаря!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->