Teodora T Teodora T Потребител

Допълнителни работни смениЗдравейте,
Бих искала да попитам за съвет относно полагането на допълнителен труд за служители, работещи на сменен режим на работа 12 часови смени (дневна/нощна смяна) и два дни почивка. Смените са 4 и при отсъствие на един от служителите графикът се променя на дневна-нощна-един ден почивка и отново дневна-нощна-един ден почивка. Това, разбира се, се случва без съгласието на служителите, които биват заплашвани, че ще бъдат уволнени при неявяване на работа, когато са писани в графика. Няма издадена заповед. Често се случва един от служителите в такава ситуация да си вземе болничен и остават само двама работещи. Тогава се изготвя график, в който единия служител работи само на дневни смени, а другият - само нощни. Допълнителните часове, които се правят не се заплащат в края на месеца, защото политиката на фирмата е на всеки три месеца да се заплащат извънредните часове труд. В договора на всички служители е вписано, че работим на сменен режим - 8 часови работни смени (което не е истина).

В кои случаи ръководството има право да изисква полагането на допълнителни смени? До колко допълнителни нощни смени седмично имат право да изискват? Как трябва да се процедира относно заплащането на извънредните часове труд (месечно/ тримесечие)? В случай на отказ на служителя, какви са възможните варианти за развитие на ситуацията?Отговори

 • Здравейте,

  Работодателят Ви има право по всяко време да започне сумирано отчитане на работното време, независимо какво пише в трудовия Ви договор при назначаването Ви. Това, че при отсъствие на даден служител, останалите трябва да бъдат с променени смени, е нормално. Затова се изготвя предварителен график на смените, както и още един след всеки период, в който има корекции от това естество.

  При сумирано работно време трябва първо да разберете за колко месеца се изчислява. Ето един пример:
  Ако приемем, че всеки месец има по 20 работни дни, то трябва да отработвате средно по 160 часа на месец. Ако работодателят Ви е решил например сумираното работно време да се изчислява на база 3 месеца, то за тримесечие трябва да отработите 3*160 = 480часа, но през първия месец може да сте отработили 170, втория 180, третия 130 часа. (170+180+130=480). Съответно ако имате извънредни отработени часове, то те ще бъдат заплатени след края на 3-ия месец, тъй като до изтичането му все още не се знае дали наистина ще имате наднормен брой отработени часове.

  Има определени ограничения, които работодателят Ви не може да преминава, част от които са:
  - сумираното работно време може да се изчислява на база от 1 до 6 месеца максимум.
  - служителите не могат да работят повече от 12 часа на ден.
  - служителите на могат да работят повече от 56 часа на седмица.
  - между смените служителите трябва да имат поне 12 часа почивка.

  Ако смятате, че правата Ви са нарушени, можете да се обърнете към ИА Главна инспекция по труда или към съда. Ако сезирате Инспекция по труда, то това най-вероятно ще предизвика проверка на компанията.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->