Любомира Дакова Любомира Дакова журналист

Ползване на отпуск по време на предизвестиеИскам да напусна работа с едномесечно предизвестие, по време на което искам да си ползвам платения отпуск. Може ли работодателят да откаже да ми приеме предизвестието? Трябва ли дните, които остават след отпуска до изтичане на предизвестието да ходя на работа? Може ли работодателят да ме задължи през тези дни да ходя на работа? Какви са ми правата?Отговори

 • Здравейте,

  Работодателят не може да откаже да приеме предизвестието Ви, защото то не е молба, а заявление - чрез него го информирате, че след като изтече срокът на предизвестието трудовото Ви правоотношение с него се прекратява. За времето на предизвестието имате ангажимент да се явявате на работа и да изпълнявате задълженията си. В случай че нарушите срока на предизвестието, ще дължите на работодателя си обезщетение за времето, през което не сте спазили срока.

  Разбира се, бихте могли да подадете молба за ползване на полагащия Ви се платен годишен отпуск по време на периода на предизвестието. Имайте предвид, че към днешна дата полагащия Ви се платен годишен отпуск не е 20 дни, а се изчислява пропорционално на отработеното време от годината, което, по груби изчисления, е половин година, т.е. дните платен отпуск, на който имате право, ще бъде 10. Ако имате неизползвани дни отпуск от минала година и сте ги прехвърлили с писмена молба до работодателя към настоящата година - максималният им брой може да е 10, ще може да ги добавите към полагащите Ви се дни платен годишен отпуск от 2015.
  Ако работодателят откаже разрешение за ползването на платен годишен отпуск, тогава при напускането ще трябва да Ви изплати полагащите Ви се дни под формата на парично обезщетение.

  Добре би било да потърсите съвета на юрист - специалист по трудово право, който най-точно би могъл да Ви консултира какво може или не може да откаже работодателят Ви във Вашия случай.

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->