Деян Великов Деян Великов Потребител

Продажба на единствен имот при запорЗдравейте,
Дали мога да продам единствен имот на мое име? Имам запор върху заплатата за неплатени данъци. Ако си покрия задълженията за имота към общината или съдебния изпълнител, ще мога ли да го продам? Имам и друг запор за банков кредит. Той пак ми се спира 1/4 от заплатата тъй като имам 2 деца. Когато ми спират от заплатата запор ще имам ли запор върху имота?Отговори

 • Как мога да вдигна възбрана на имот.
 • Здравейте,
  1. Наложена ли е възбрана върху имота? Този имот представлява ли жилище (апартамент, къща или етаж от къща?
  Няма пречка да се разпореждате с единственото си жилище, дори и да има възбрана върху него. В този случай обаче съгласно практиката на ВКС отпада защитата на това жилище и то вече става секвестируемо, докато ако не го продадете, кредиторите няма да имат право да искат от съдебния изпълнител да бъде продадено на публична продан.
  2. Вторият въпрос "Ако си покрия задълженията за имота към общината или съдебния изпълнител, ще мога ли да го продам" не го разбрах съвсем. Винаги, когато се продава имот, нотариусът изисква данъчна оценка, в която е записано дали продавачът има задължения към общината за местни данъци и такси. Отделно трябва да представите и декларация по чл. 264 от ДОПК, че нямате задължения към държавата и общината. Затова винаги, когато продавате имот, независимо дали сте длъжник или не, дали имотът има възбрана или не, следва да платите и неплатените местни данъци и такси. При това плащане съдебният изпълнител няма никакво отношение и не разбирам защо питате и за него.
  3. Няма пречка да се възбрани и единственото Ви жилище, дори и да имате запор на заплатата, но, както вече казах, то не може да бъде изнесено на публична продан, тъй като е несеквестируемо, освен ако няма имотека върху него в полза на този кредитор или ако Вие сам не се разпоредите с него.
  Имайте предвид, че в случай на продажба на имота кредиторите Ви могат да искат от съда да обяви тази сделка за недействителна по отношение на тях. В този случай, ако като спечелят делото, ще могат да искат публична продажба на имота.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Вдигането на възбраната става чрез плащане на задължението или чрез споразумение с кредитора...
 • БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ИЗЧЕРПАТЕЛНИЯ ОТГОВОР!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->