Момчил Александров Момчил Александров Потребител

Втори запор на заплатаЗдравейте,
Имам наложен запор от НАП върху банковите ми сметки, от преди 3 месеца. Редовно си плащам задълженията и остатъкът го тегля за преживявания. Днес разбрах, че имам втори запор от ЧСИ в предприятието, където работя. Предприятието ще превежда един път 1/4 по сметката на ЧСИ, а остатъкът по банковата ми сметка, а НАП ще спира втори път от сметката ми. Днес проведох разговори с ЧСИ и със служители на НАП, и двете страни искат да взимат от трудовото ми възнаграждение.

Как да постъпя правилно, за да си плащам задължението и да останат доходи за оцеляване, както е според КПК?Отговори

 • Здравейте,
  Несеквестируемият Ви доход съгласно ДОПК (касаещ наложения от НАП запор) е 250 лв.
  Несеквестируемият Ви доход съгласно ГПК (касаещ запора на ЧСИ) е в размер на минималната работна заплата, т.е. 380 лв.
  Горницата над тези суми е секвестируема и служи за удовлетворяване на кредиторите.
  Проблемът при Вас е конфликтът на двата закона - ГПК и ДОПК. По принцип НАП е присъединен по право взискател в производството при ЧСИ, на основание чл. 458 от ГПК и чл. 191 от ДОПК. НАП е привилегирован кредитор на основание чл. 136, т. 6 от ЗЗД. Т.е. и сумите, които ЧСИ ще Ви удържа, също ще отиват за изплащане на задълженията Ви към НАП.
  Законите (ГПК и ДОПК) обаче не уреждат какво се случва в хипотеза като Вашата. Освен това има разминаване в несеквестируемия размер на дохода Ви съгласно двата закона - 250 лв. по ДОПК, респ. 380 лв. по ГПК.
  Според мен смисълът на закона е, че следва да Ви бъде осигурен несеквестируем минимум, независимо дали задълженията към НАП се събират от ЧСИ или НАП. Тъй като и в двата случая се събират публичните Ви задължения към НАП, несеквесируемият минимум според мен следва да е 250 лв., а горницата да отива за погасяване на задълженията Ви към НАП. След изплащане на задълженията към НАП несеквестируемият доход вече става 380 лв.
  За целта следва да уведомите ЧСИ за наложения от НАП запор и да искате спиране на удръжките от заплатата Ви от ЧСИ.
  Тъй като казусът не е лек, най-добре е да се обърнете към адвокат с опит в изпълнителното производство.

  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->