Plamena Dinolova Plamena Dinolova Потребител

Предизвестие и болниченЗдравейте!
Аз съм на безсрочен трудов договор и подадох тримесечно предизвестие за напускане на работа. Заработила съм до момента 2 седмици. Също така ползвах 5 дни платен отпуск. Оказа се, че съм бременна и се наложи да си взема болничен за 14 дни. След този болничен се налага да си взема друг.

Работодателят има ли право да ми удължава предизвестието с толкова дни, колкото ми е бил болничният?Отговори

 • Здравейте,

  Срокът на предизвестието не се увеличава с времето, в което сте били в отпуск поради заболяване. Така че не трябва да си отработвате дните в болничен. По същия начин ако използвате полагащия Ви се платен годишен отпуск, то това няма удължи срока на предизвестие. Ако не го използвате, то Ви се полага обезщетение по чл.224 от Кодекса на труда за броя дни неизползван, но полагащ Ви се платен годишен отпуск.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • Към този въпрос искам да попитам, ако подам молба за оттегляне на предизвестието си - работодателят ми има ли право да я отхвърли? Да допълня настоящият ми болничен поради бременност изтича на 24.09, а предизвестието ми на 27.09.
 • Здравейте,

  Да, работодателят има право да я отхвърли. По силата на чл.326, ал.(4) от Кодекса на труда срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->