Петя Петрова Петя Петрова Потребител

Прекратяване на трудов договор след майчинствоЗдравейте!
Бих искала да разбера дали мога да искам да ме съкратят след изтичане на платения ми годишен отпуск, който ми се полага след приключване на майчинство 2г. Работодателя ми иска да подпиша молба по взаимно съгласие и да ми изплати отпуската, тъй като работата била намаляла и нямало нужда вече от мен! Аз реших да си пусна отпуската и да ми вървят осигуровки и стаж и да се информирам преди да подпиша молбата. Пуснала съм си отпуската до 31.07 и ми остават още 19 дена платена. Знам че при съкращение имам право на борса 80% от заплатата, а при подписване на молба незнам колко е.

Бихте ли ми дали съвет, какво бих могла да направя?Отговори

 • Здравейте,

  При прекратяване на трудовото Ви правоотношение по взаимно съгласие по силата на чл.325, то Вие ще получавате минималното обезщетение за безработица в размер на 7,20 лв. на ден за период от 4 месеца.

  Ако бъдете съкратена например поради намаляване обема на работа в предприятето по реда на чл.328 от Кодекса на труда, то Вие ще получавате обезщетение за безработица в размер на 60% от вашето възнаграждение. Периодът на получаване на обезщетението зависи от натрупания до момента стаж.

  Осигурителен стаж Период за изплащане
  на обезщетението
  до 3 години - 4 месеца
  от 3 до 5 години - 6 месеца
  от 5 до 10 години - 8 месеца
  от 10 до 15 години - 9 месеца
  от 15 до 20 години - 10 месеца
  от 20 до 25 години - 11 месеца
  над 25 години - 12 месеца

  Освен това при прекратяване на трудовото Ви правоотношение по чл.328 от КТ, Вашият работодател ще Ви дължи и обезщетение по чл.222 от Кодекса на труда в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останали без работа, но за не повече от 1 месец.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов

 • Здравейте,

  Благодаря за бързия и изчерпателен отговор!
  Имам още един въпрос :) Ако подпиша молба по взаимно съгласие и веднага ме назначат на работа на минималната работна заплата и след 1 месец ме съкратят обезщетението ми 60 % от 340 лв ли е или се гледа заплатата предходните месеци и майчинството?
  Благодаря предварително!
 • Здравейте,

  По силата на чл.54б от Кодекса за социално осигуряване (КСО), дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение, върху което са внесени осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването. Имайте предвид че паричното обезщетение не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица, който тази година е 7,20лв. на ден. Така че при определяне на размера на Вашето обезщетение за безработица ще се вземат предвид възнагражденията, които сте получавали през последните 24 месеца.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • Здравейте,

  Благодаря още веднъж за изчерпателния отговор!Помогнахте ми много :)

  Поздрави!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->