Величка Тодорова Величка Тодорова Оперативен счетоводител

Пенсиониране на служителЗдравейте, работя като счетоводител в Център за настанямане от семеен тип за деца и младежи - без увреждания. Имаме детегледачка, която заявява, че ще се пенсионира. Стажът и е 30г. 10м. и 11 дни и навършени 61 г. и 1м. По нейни думи имала и 2-ра категория труд около 3-4г. и да доплати за 1г. стаж 1 000лв.

Как можем да и прекретим трудовия договор? Ще има ли право на пенсиониране и при евентуално пенсиониране има ли право на обезщетение? В нашия център има стаж 3г и 4м.Отговори

 • Здравейте,

  Отговорът на въпроса Ви зависи от това дали лицето желае да продължи да работи или не. Трудовият договор може да бъде прекратен по желание на лицето и подадена молба от него преди да е упражнил правото си на пенсиониране. В този случай при положение, че е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 ал. 1 и 2 от КСО, който за жените е 60 г. и 8 м. възраст и 35 г. осигурителен стаж му се дължи обезщетение по чл. 222 ал. 3, в конкретният случай при Вас 2 /две/ брутни работни заплати.
  Лицето, обаче може да продължи да работи и да упражни правото си на пенсия като си подаде документи НОИ и там ще и изчислят дали има право на отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст, като за 2015 г. по чл. 68 ал. 1 и 2 от КСО за жените е 60 г. и 8 м. Възраст и 35 г. осигурителен стаж. След като е придобило и упражнило правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст и му е отпусната пенсия работодателят може да прекрати трудовото правоотношение по чл. 328 ал. 1 т 10а. В този случай работодателят също му се дължи обезщетение по чл. 222 ал. 3, в конкретният случай при Вас 2 /две/ брутни работни заплати.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->