Атанас Димитров Атанас Димитров охрана

Отчитане на наднормени часове за месец и годинаЗдравейте,
Трудовият ми договор е с пълно работно време - продължителност 8 часа, със сумирано отчитане. Работя в МБАЛ "Св.Марина" - гр. Варна.

Сумирано отчитане и СИРВ, еднакво ли е значението? За последните 10 месеца не са ми отчитани наднормени часове, не съм компенсиран с почивки, не ми е изплащано обезщетение.

Пенсионер съм, имам ли право да изисквам справка за наднормени часове, която да представя в НОИ заедно с отработената година за преизчисляване на пенсията? Ако е ДА, на основание на кой член от нормативен документ? Ако нямам право да изисквам такава справка, какво ще се случи с наднормените часове, които съм работил?Отговори

 • Здравейте г-н Димитров,

  По първи въпрос - Да, Сумирано отчитане и СИРВ са едно и също нещо. СИРВ = Сумирано Изчисляване на Работното Време.
  По отношение на СИРВ имайте предвид, че периода за сумиране на времето може да бъде до 6 месеца. Това обаче не означава, че СИРВ може да се прилага само за този максимален период за отчитане. След изтичането му започва следващ период, който отново не може да бъде по-дълъг от 6 месеца и т.н.
  Дали и защо не са ви отчитани наднормени часове не можем да знаем без да сме погледнали графиците и формите 76 за отчитане на отсъствия и присъствия за отчетните периоди.

  По отношение на правото ви на достъп до информация имайте предвид следното: Да, имате право да поискате всякаква информация, която е свързана с отчитане на работното ви време, заработеното по трудови норми и начислените ви възнаграждения.
  Що се отнася до информацията за НОИ за преразглеждане на размера на пенсията ви - имате право да поискате от работодателя си издаване на УП2 и УП3, които да представите в НОИ за преразглеждане на размера на пенсията.

  Дали имате отработени наднормени часове или не може да каже вашият работодател. Ако вие имате съмнение, че отработеното от вас не се отчита правилно и бивате ощетен, можете да поискате сметка на вашият работодател или да потърсите правата си по съдебен ред.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->