Весела Андонова Весела Андонова Потребител

Закриване на щат по време на майчинствоЗдравейте!
В момента се намирам в отпуск по майчинство. Детето ми е на 1г. и 5м. и преди няколко дни разбрах, че фирмата, в която работя закрива офисът си в нашия град и няма да има място, на което да се върна на работа. От фирмата въобще не сметнаха за необходимо да ме уведомят за тези промени, а го разбрах от колегите си. Моят основен проблем не се състои в това, а във възможноста да съм бременна (още е много рано за да разбера). Бременноста ми е планирана, но няма как да уведомя работодателя си все още.

Искам да знам, какви права имам, ако изобщо имам в дадената ситуация при втора бременност? Мога ли да прекъсна първото си майчинство и да използвам болнични по време на бременноста, а след това и да си изкарам и второто майчинство в тази фирма или след края на втората година от сегашното ми майчинство съм безработна? Ако не съм бременна, имам ли право на някакво обезщетение за третата година от сегашното ми майчинство?Отговори

 • Здравейте,

  Моят съвет е са се свържете със работодателят си и да уточните детайли от сегашното положение.
  Вашият работодател може да съкрати част от предприятието (във вашият случай клон на фирма в даден град) и да ви съкрати след като изтече отпуската ви за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (така нареченото майчинство). Работодателят Ви може да направи това само с разрешение от Инспекцията по труда - това разрешение би следвало да му бъде дадено при положение, че се закрива част от предприятието. Работодателят може да Ви предложи ново работно място в друго населено място, ако няма във вашият град, но доколкото разбирам това не Ви е изгодно. В такъв случай ще трябва да бъдете съкратена и да Ви бъдат изплатени редица обезщетения:
  - за неотработено предизвестие (обикновено е 1 месец, но може да бъде до 3 месечни заплати в зависимост от подписания трудов договор) чл. 220 от КТ
  - за неизползвана платена годишна отпуска (в зависимост от това колко натрупана такава имате) чл. 224 от КТ
  - за оставане без работа (1 месец) чл. 222 от КТ

  От друга страна Вие може да започнете да получавате болнични листове поради здравословни причини, а в последствие и за бременност и раждане и да ги предоставяте на работодателят си. В такъв случай ще ви бъде прекъсната отпуската за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (първото ви майчинство) и ще започне да ви бъде изплащано обезщетение от НОИ за временна неработоспособност, а в последствие за бременност и раждане. В този случай работодателят може да Ви прекрати трудовият договор (при всички описани условия по-горе) когато детето от второто ви майчинство навърши годинка. Ако имате разбирателство с работодателя си, може да ви бъдат подадени документи и да получавате обезщетение и за периода до 2-годишна възраст на второто Ви дете. Затова Ви съветвам първо да се свършете с работодателя си и да обсъдите вариантите.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->