Ивета Косева Ивета Косева служител в компания за маркетингови изследвания

Действие при наложен запорЗдравейте,
Какви са вариантите за действие при наложен запор на заплатата - преструктуриране на кредит, преговори за самата сума, която ще се удържа и т.н.? Също така, до колко имам основание да се надявам на обсоятелството, че всичките писма, предупреждаващи за тази санкция, са пристигали на неактуален адрес, в друг град, да изиграе някаква роля?Отговори

 • Здравейте,
  При наложен запор на заплатата имате няколко варианта:
  1. Можете да спрете изпълнителното дело, като внесете 30% от задължението и се задължите да внасяте остатъка на 7 равни вноски, т.е. по 10% на месец. Ако тези вноски са по-големи от текущата удръжка от заплатата Ви и ако можете да заплатите 30% от задължението, според мен за Вас ще е по-изгодно да предпочетете този вариант.
  2. Можете да се договорите с кредитора, като вариантите са различни. Може и да преструктурирате кредита, може и да се разсрочи - това е въпрос на преговори с кредитора.

  Връчването на уведомленията има значение за срока, от който тече обжалването на запора, тъй като този срок започва да тече от връчването на уведомлението. Освен това ако не е връчена надлежно поканата за доброволно изпълнение, съдебният изпълнител не може да преведе събраните суми на взискателя, преди да изтече срокът за доброволно изпълнение, който започва да тече именно от връчването на поканата.
  Иначе липсата на уведомяване на опорочава действията по налагане на запора сами по себе си. Освен това най-вероятно уведомленията са изпращани на адрес, на който сте регистрирани в Общината - постоянен и/или настоящ адрес. В този случай адресът не е "неактуален", доколкото това е официално заявеният от Вас адрес.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->