dimitrina nikolova dimitrina nikolova lekar

Прехвърляне на майчинство на бащатаЗдравейте,
Искам да се върна на работа по трудов договор след изтичане на 42 дневния ми болничен. Като работеща по трудов договор, означава ли това, че губя правото си да прехвърля майчинството на бащата след 6-я месец?Отговори

 • Здравейте,

  Предоставям Ви условията, които са необходими, при прехвърлянето на майчинство на бащата.

  Детето трябва да е навършило 6-месечна възраст

  Майката да е съгласна отпуска да се ползва от бащата. Писменото съгласие на майката обаче, е във вид на декларация от двамата родители – Приложение 8 към чл. 45б от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, в която майката декларира съгласието си, отпуска да се ползва от бащата, а бащата от своя страна, че приема ползването на този отпуск.

  Необходимо е бащата да работи по трудово правоотношение и работодателя да му е разрешил ползването на отпуск по реда на чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда. Разрешението на отпуска от работодателя става на основание подадена от бащата молба за разрешаване на отпуска, към която бащата трябва да приложи писменото съгласие на майката. Работодателят няма право да откаже ползването на този отпуск, но формално се изисква издаването на заповед за разрешаване на ползването му.

  Бащата трябва да е осигурен за риска ''общо заболяване и майчинство (ОЗМ)'', към началото на разрешения отпуск както и, да има най-малко 12 месеца осигурителен стаж, като осигурен за риска ОЗМ.

  Необходимо е майката да се намира в трудово правоотношение с работодател и да има право на ползване на отпуск за бременност и раждане. Когато майката не се намира в трудово правоотношение или няма право на този отпуск, право на отпуск няма да има и бащата, независимо дали отговаря на всички други условия.


  Поздрави,
  Денислава
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->