Кристина Цанева Кристина Цанева икономист

ДДС при транспорт на стоки в ЕСИмам фактура за транспорт на стоки в ЕС, която е отделно от фактурата за стоките. Начислявам ли ДДС за услугата по транспорта?Отговори

 • Здравейте,

  Справка по казуса можете да направите в чл. 21 и чл. 22 от ЗДДС.

  В ч. 22 от ЗДДС е посочено следното:

  Чл. 22. (1) Мястото на изпълнение при доставка на услуга по транспорт на стоки в рамките на Европейския съюз, предоставена на данъчно незадължено лице, е на територията на държавата членка, където транспортът започва.
  (3) Мястото на изпълнение при доставка на услуга по транспорт на стоки в рамките на Европейския съюз или извън него, предоставена на данъчно задължено лице, се определя по реда на чл. 21, ал. 2 и 3.

  Предполагам, че при Вас става въпрос за издаване на фактура на данъчно задължено лице. В този случай трябва да обърнете внимание на чл. 21 от ЗДДС:

  Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.

  От тук следва, че фактурата за транспорта трябва да без ДДС.

  Поздрави,

  Камелия Стойнева
  • 26 Jun 2015 12:42
  • Miglena Stefanopva (Потребител)
  • Компания: Съюз на счетоводителите в България, клон Стара Загора
  • 0
  А как стои въпроса ако съм получател на стоки от ЕС и имам отделна фактура за транспорта на тези стоки. За фактурата на транспорта – самооблагаме ли се по ДДС?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->