Христина Стоянова Христина Стоянова инженер

Запор на пенсияЗдравейте!
Майка ми получи покана за доброволно изпълнение, където съобщават, че има запор на пенсията от частен съдебен изпълнител. Пенсията и е около 560 лв., където влизат интеграционни и вдовишки. Тя е инвалид 91% с ревматоиден артрит. Живее при мен.

Договор за наем и гледане от друго лице ще повлиае ли на стойноста на месечното вземане? Каква сума ще и остане за да живее?

Съдебния изпълнител е от Софийски градски съд, племеницата е с адрес София, майка ми е с постоянен адрес Карлово и прибиваващ Варна. Къде трябва да бъдат делата?Отговори

 • Здравейте,
  Нито договорът за наем, нито договорът за издръжка и гледане ще промени размерът на удръжката по запора на песнията на майка Ви.
  Уточнете за какви дела питате, посочвайки адреса на племеницата Ви.
  Ако питате за изпълнителното дело, то се образува там, където се намира движимото или недвижимото имущество на длъжника или където е адресът на третото задължено лице - при запор на вземане от трето лице.
  Ако в случая е наложен запор на банковите сметки на майка Ви, на основание чл. 427, ал. 1, т. 2 от ГПК взискателят може да образува изпълнително дело по седалище на банката, където са запорирани сметките на длъжника. Тъй като всички банки в България (без Сосиете Женарал Експресбанк АД) имат седалище в София (СЖ Експресбанк е във Варна), може да се образува изпълнително дело и в София, независимо че постоянният адрес на майка Ви е в Карлово, а настоящият - във Варна.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->