Веселин Христов Веселин Христов безработен

Назначаване на бежанец под 18 г.Привет!
Искам да наема сириец на работа. Mомчето е кадърно, но няма навършени 18 години - остават му 5-6 месеца до навършването. Осем деца са, бащата e болен и не работи, майката и това момче се грижат за прехраната на семейството си. Има карта на чужденец с хуманитарен статут, издадена му от нашите власти. Говорих с Инспекцията по труда и видях, че там нещата са голяма бумащина и сложни. Има и вероятност да не ми дадат разрешение да го взема на работа. Мислех за стажуване или договор за обучение, но не съм много наясно с тях.
Моля Ви за компетентен съвет как и по какъв начин да го назнача, за да може да помага на семейството си? Благодаря!Отговори

 • Здравейте,
  Чл. 304 от КТ изброява хипотезите, в които се забранява наемането на работници, навършили 16 г., но ненавършили 18 г.Чл. 305 от КТ пък посочва допълнителната закрила, с която разполагат тези работници.
  Чужденците пребивават на територията на Република България краткосрочно – за срок до деветдесет дни, или дългосрочно. От своя страна последното може да бъде продължително – до една година, или постоянно – за разрешен неопределен срок, за който чужденецът е длъжен да разполага с валиден задграничен паспорт.
  Не се изискват разрешения за работа на чужденци, които са с разрешено дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България или са с приравнени на техните права чрез предоставено им право на убежище, признат статут на бежанец или хуманитарен статут (чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в Република България). Следователно не е необходимо работникът да се снабдява с разрешение за работа, за Вас като работодател е необходимо единствено да декларирате трудовия договор в 7-дневен срок от сключването му в дирекция "Бюро по труда".
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->