delqnka iordanova delqnka iordanova Потребител

Напускане на работа без предизвестиеИскам да напусна работа. Ето какво точно пише в договора ми:

Сключен на основание чл. 67, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 70, ал. 1 от кодекса на труда и молба № се сключи настоящия трудов договор между работника и работодателя.

Имам упоменат срок за изпитване - 6 месеца в полза на работодателя. Срокът на предизвестие при прекратяване на трудовия договор е еднакъв и за двете страни и се определя на 30 календарни дни.

Мога ли да напусна без предизвестие? Разбрах, че щом договора ми е временен 6 месеца изпитателен срок, мога да подам писмена молба и да напусна, без да отработвам предизвестие. Така ли е? Отговори

 • Здравейте,

  Щом трудовият договор е с изпитателен срок в полза на работодателя, то само той има право да го прекратява без предизвестие в този срок. Ако искате да прекратите трудовото си правоотношение, то това трябва да стане чрез нужното предизвестие, описано в трудовия Ви договор. В противен случай ще дължите обезщетение на своя работодател в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за неспазената част от срока на предизвестие.

  Трудовият договор може да бъде прекратен по взаимно съгласие по реда на чл.325, ал.(1), т.1 от Кодекса на труда, като тогава няма да има нужда да чакате изтичането на срока на предизвестие. Работодателят и има право да не приеме молбата Ви за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие, но тогава от следващия ден започва да тече срок на предизвестие.

  Начините за прекратяване на трудовото правоотношение от страна на служителя без предизвестие са описани изчерпателно в чл.327 от Кодекса на труда. Проверете и вижте дали попадате в някоя от точките на този член.

  Ако не можете да напуснете без предизвестие, то само ще отбележа, че ако по време на срока на предизвестие излезете в отпуск или отпуск по болест (болничен), то срокът на предизвестието няма да се увеличи. Тоест ако имате неизползван платен годишен отпуск и можете да го ползвате, то през това време срокът на предизвестие си тече.

  За справка- чл.220, чл.325, чл.326, чл.327 от Кодекса на труда

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->