IVANKA STANIMIROVA IVANKA STANIMIROVA KASIER

Препазначаване на друга длъжностЗдравейте,
В момнта съм преназначена по чл.259, ал.1 - вътрешно заместване и чл.119 от Кодекса на труда до завръщане на титуляра. Служителят, на чието място съм преназначена е подал молба за прекратяване на трудовия договор, като работодателя желае аз да бъда преназначена на настоящата длъжност без моето съгласие. Какви ще бъдат последствията за мен, ако не подпиша новият трудов договор за новата длъжност, тъй като ме заплашват, че могат да ме освободят от работа. Имат ли това право ако не подпиша новият трудов договор и на какво основание?Отговори

 • Здравейте,

  По силата на чл.118 от Кодекса на труда работодателят или служителят не могат да променят едностранно съдържанието на трудовото правоотношение. Тоест при несъгласие от Ваша страна, работодателят Ви не може да промени уговорените в трудовия Ви договор клаузи. Това може да стане според разпоредбите на чл.119 от Кодекса на труда- трудовото правоотношение може да се изменя с писмено съгласие между страните за определено или неопределено време.

  Имайте предвид, че за да прекрати трудовия Ви договор по свое желание, работодателят Ви трябва да има основателна причина. (Освен ако не сте в изпитателен срок) Също така чл.327, ал(1), т.3 от Кодекса на труда регламентира, че служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение.

  Ако смятате, че правата Ви са нарушени, съветвам Ви да се обърнете към ИА Главна инспекция по труда или към съда.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->