IVANKA STANIMIROVA IVANKA STANIMIROVA KASIER

Прекратяване на трудов договорЗдравейте,
В момента съм преназначена на друга длъжност до завръщане на титуляра на основание чл.259, ал.1 и чл.119 от Кодекса на труда. Срокът за предизвестие при прекратяване на трудовия ми договор е три месеца. Бих искала да попитам, дали е възможно ако съм си намерила друга работа и представя на настоящия си работодател документ, който е подписан и подпечатан от новия работодател и е видно, че ще започна нова работа, да бъда освободена от настоящата работа след един месец предизвестие. Ако това е възможно, какъв документ точно трябва да предоставя на настоящия си работодател?Отговори

 • Здравейте,

  Не, няма такъв документ.

  Ако искате да прекратите трудовото си правоотношение, то това трябва да стане чрез нужното предизвестие, описано в трудовия Ви договор. В противен случай ще дължите обезщетение на своя работодател в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за неспазената част от срока на предизвестие.

  Трудовият договор може да бъде прекратен по взаимно съгласие по реда на чл.325, ал.(1), т.1 от Кодекса на труда, като тогава няма да има нужда да чакате изтичането на срока на предизвестие. Работодателят и има право да не приеме молбата Ви за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие, но тогава от следващия ден започва да тече срок на предизвестие.

  Начините за прекратяване на трудовото правоотношение от страна на служителя без предизвестие са описани изчерпателно в чл.327 от Кодекса на труда. Проверете и вижте дали попадате в някоя от точките на този член.

  Ако не можете да напуснете без предизвестие, то само ще отбележа, че ако по време на срока на предизвестие излезете в отпуск или отпуск по болест (болничен), то срокът на предизвестието няма да се увеличи. Тоест ако имате неизползван платен годишен отпуск и можете да го ползвате, то през това време срокът на предизвестие си тече.

  За справка- чл.220, чл.325, чл.326, чл.327 от Кодекса на труда

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->