Dani georgieva Dani georgieva Потребител

Съкращение по чл. 325Здравейте,
на 02.06.2015 г. ми изтече отпускът по майчинство и работодателите ми настояваха да подам молба за прекратяване на трудовия ми договор по взаймно съгласие - чл. 325, т. 1.

Разбрах в последствие, че това е било грешка от моя страна, тъй като по този член обещетението от Борсата по труда е доста по-ниско и за по-кратък период, отколкото това което бих взимала, ако те ме бяха съкратили. Ако сега започна работа фиктивно към някоя фирма и след това ме съкратят по друг член, които да е в моя полза, ще мога ли да получа обещетението което е 60% от заплатата на която са ме осигурявали през изминалите две години? Ако да, как точно стоят нещата? На колко часов работен ден мога да бъда назначена и за какъв период?

Имам 10 години трудов стаж и никога до сега не съм била регистрирана в Бюрото по Труда. Имам огромна нужда от това обещетение.Отговори

 • Здравейте,

  Тъй като договорът ви е прекратен по взаимно съгласие на основание чл.325, ал.(1), т.1 от Кодекса на труда, то ще имате право на 4 месеца обезщетение за безработица от Бюрото по труда в минимален размер, определен в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. За 2015г. този размер е 7,20 лв.

  Ако не прекратявахте трудовия си договор по взаимно съгласие, то времето, за което щяхте да имате право на обезщетение, се определя в зависимост от Вашия трудов стаж до момента:

  Осигурителен стаж Период за изплащане
  на обезщетението
  до 3 години - 4 месеца
  от 3 до 5 години - 6 месеца
  от 5 до 10 години - 8 месеца
  от 10 до 15 години - 9 месеца
  от 15 до 20 години - 10 месеца
  от 20 до 25 години - 11 месеца
  над 25 години - 12 месеца

  Във вашия случай вие ще имате право на 9 месеца обезщетение от Бюрото по труда.

  При изчисляване на размера на обезщетението за безработица се взима размера на осигурителния доход от последните 24 месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица- 7,20лв. на ден. Сумата се изчислява от НОИ. След като направите вашата регистрация за безработица в Бюрото по труда, в срок до 1 месец трябва за получите решение от НОИ, в което се определя времето и размерът на паричното ви обезщетение.

  Ще отбележа, че безработните лица, придобили право на парично обезщетение по преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца. Така че ако се възползвате и получавате обезщетение за безработица и след това фиктивно започнете работа, то до изтичането на тези 3 години няма да можете да се възползвате от по-голям процент обезщетение.
  За справка- чл.54б от КСО

  Също така, имайте предвид, че за да имате право на обезщетение от Бюрото по труда, трябва в последните 15 месеца да имате поне 9 отработени.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • Здравейте отново,много благодаря за изчерпателния отговор,но с това което ми обяснихте вече съм наясно.Затова ще задам въпроса си по следният начин:От старата фирма вече съм напуснала по взаймо съгласие(грешен ход,но нямах избор работодателя ме притисна),не съм била регистрирана в Бюрото по труда,започна работа по документи в друга фирма,но от там ме съкратят-ще имамли право на обещетението от борсата за което говорим(60% за 9месеца).
 • Здравейте,

  Тук можете да прочетете отговор на този въпрос от колежката Адриана Ноева:

  http://balans.bg/8808-napuskane-na-rabota-i-pravo-na-borsa/

  "Нужно е да отработите поне 5 работни дни във фирмата, в която ще ви назначат. В случай, че ви освободят по чл. 71 от Кодекса на труда, ще имате право на обезщетение спрямо трудовия Ви стаж и осигурителния Ви доход."

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • Значи сега трябва да ме назначат на трудов договор с изпитателен срок и след 5работни дни да ме съкратят по чл.71 и ще мога да получа 60%обещетение за 9 месеца. Осигуровката на пълен работен ден ли трябв да е и ще имам ли някакви други спънки аз или фирмата която ме е назначила фективно.Благодаря ви предварително!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->