Георги Иванов Георги Иванов Потребител

Осигуряване на управител в няколко дружестваЗдравейте,
управител и собственик на ЕООД се осигурява, като самоосигуряващо се лице. Сега ще открива ново ЕООД и едно ООД, в което той ще е управител. Дължи ли осигурителни вноски за новите ЕООД и ООД, след като в първото ЕООД ще продължава да се осигурява и ако не, новите фирми могат ли да функционират без да има хора, които да се осигуряват в тях?Отговори

 • Здравейте г-н Минев,

  В случай че един управител и собственик на ЕООД не получава възнаграждение за тази си управленска дейност, а се самоосигурява и ще учреди нови дружества /във вашия случай нови ЕООД и ООД/, в които ще бъде управител, не се дължат осигурителни вноски за управлението на фирмите, ако с договор или по решение на общото събрание не е определено или договорено възнаграждение за тази дейност.

  В случай че във връзка с дейността на новите дружества се полага личен труд от управителя, който е различен от управленската дейност, то същият получава възнаграждение, върху което се дължат допълнително осигуровки, но само върху разликата между полученото възнаграждение и избраната осигурителна база за самоосигуряване. Този доход е облагаем по смисъла на ЗДДФЛ и се дължи данък, който се изчислява като от брутното възнаграждение за положен личен труд се приспаднат осигурителни вноски за сметка на самоосигуряващото се лице.

  В линка по-долу може да прочетете повече по вашия въпрос:

  http://balans.bg/1580-sydrujnik-v-njakolko-drujestva/

  Поздрави,
  Величка Павлова

 • Благодаря за помощта, притеснението ми идва от факта, че новите фирми ще извършват търговска дейност и ще имат приходи, а релано никой няма да се осигурява в тях.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->