Иван Хаджиев Иван Хаджиев Счетоводител

Предсрочно прекратяване на срочен трудов договорЗдравейте,
Мой приятел работи на срочен трудов договор. В него е упоменато, че срокът на предизвестие е 3 месеца, но не повече от остатъка на срока на договора. Срокът на договора е до 30.06.2015.

Има ли право да прекрати трудовото правоотношение преди 30.06 и как точно трябва да оформи молбата си?Отговори

 • Здравейте,

  Това, което е упоменато в трудовия договор- "Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора", се прилага според разпоредбите на чл.326, ал.(2) от Кодекса на труда. Тъй като до 30.06 остава по-малко от 3 месеца, то до края на договора той не може да бъде прекратен чрез предизвестие от страна на служителя.

  По силата на чл.325, ал.(1), т.3 от Кодекса на труда, срочният трудов договор се прекратява автоматично след изтичане на уговорения срок без която и да е от страните да дължи предизвестие.

  Срочният договор може да бъде прекратен по взаимно съгласие по реда на чл.325, ал.(1), т.1 от Кодекса на труда преди изтичане на неговия срок.

  Друг начин за предсрочно прекратяване на срочен трудов договор дава чл.327, ал.(1), т.7 от Кодекса на труда, според който служителят може да прекрати трудовия си договор писмено, без предизвестие, когато работи на срочен трудов договор и премине на друга работа с безсрочен трудов договор.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->