Деян Николов Деян Николов Потребител

Повторно назначаване на ТД със срок на изпитванеЗдравейте,
Работих в една фирма 4 години, след което бях съкратен. Няколко месеца по-късно ме назначиха отново, на друга позиция (с абсолютно същата длъжностна характеристика на ТД със срок на изпитване.

Според КТ чл.70, ал.5 не би трябвало да имат такова право, понеже там не се отнася за "длъжност", а за "работа", а видимо аз съм назначен за извършване на същата работа на друга длъжност. В същото време се чудя, понеже е имало прекъсване, възможно ли е работодателят да се основава на това, че в периода на прекъсване е възможно да са възникнали обективни или субективни фактори, които да ми попречат да изпълнявам задълженията си в момента, като това е причината да ме назначи със срок на изпитване? Моля за мнение.Отговори

  • Здравейте,

    Трудовия закон е категоричен в това отношение - Един и същи работник или служител не може да бъде изпитван повече от веднъж за една и съща работа.
    По отношение на длъжностите, както и на описанието на работата в длъжностната характеристика, съдебната практика е трайна и постоянна - Когато съдържанието на две длъжностни характеристики се припокрива в повече от една трета счита се, че длъжностите са сходни или еднакви.

    Моето мнение е, че действията на работодателя противоречат на закона.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->