Симона Денева Симона Денева Потребител

Изплащане на неизползван отпускЗдравейте,

В компанията, която ще напускам скоро, работя от 1 години и 10 месеца. От 2014 г имам неизполвани 9 дни отпуска. А през 2015 съм използвала само 2 дни. От 1.07.2015 вече няма да бъда на работа, като съм пуснала предизвестие 1 месец.

Бих искала да ми опишете как се пресмятат дни за обезщетението за неизползван отпуск, понеже докато четох тази ваша публикация и малко се пообърках:

По отношение на отпуска за текущата 2013 г. размерът на обезщетението, което работодателят дължи, се изчислява на база на времето, което се признава за трудов стаж. (като цяло или в компанията която се напуска). Ако приемем, че приятелят Ви е изработил два пълни месеца (януари и февруари) и годишният му платен отпуск е в размер на 20 дни, ще му се полага обезщетение за 3 работни дни (20 дни*2/12).

Размерът на обезщетението се изчислява като броят на дните неизползвана отпуска се умножи по среднодневната брутна работна заплата на служителя за последния календарен месец, предхождащ месеца на прекратяване на трудовия договор, в който служителят е отработил поне 10 работни дни. В конкретния случай, ако приемем, че датата на прекратяване на договора е 1 март и приятелят Ви е работил 10 или повече работни дни през февруари размерът на обезщетението ще се изчисли на база на среднодневното брутно възнаграждение за февруари. - това го разбрах

Очаквам отговора ви, до скоро!Отговори

 • Здравейте,

  Относно първият Ви въпрос изчисляването на дните, които Ви се полагат за 2015, се умножават с коефициент 1,67 броят на месеците в година, през които сте работили.
  В случая за 2015 г. 6 месеца по 1,67 е равно на точно 10 дни. Двата дни, които сте използвали най-вероятно са приспаднати от дните за 2014, т.е. общо дни, които ще имате като неиползван отпуск към деня на напускането ще са 7+10=17.

  Съгласно чл. 224, ал. 2 КТ обезщетението за неизползван платен годишен отпуск се изчислява по реда на чл. 177 КТ към деня на прекратяването на трудовото правоотношение, а това означава че базата за изчисляване на обезщетението е начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни. Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.

  Също така върху възнаграждението, което Ви се изчислява за тези 17 дни платен годишен отпуск не се дължат осигуровки, а само данък общ доход.
  За да имате по ясна представа какво и как е изчислено, може да поискате от работодателя Ви да Ви предостави фиш за месец юни с начисленията и удръжките Ви.

  Поздрави,
  Наталия Божанова
 • Благодаря много, сега вече добих по-добра ориентация!


 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->