Магдалена Стоянова Магдалена Стоянова Потребител

Срочен троудов договорПри назначаване на служител на срочен трудов договор (чл.68, ал.1 от КТ - за изпълнение на сезонни дейности), колко е най-краткият срок за назначаване? Ако бъде назначен за максималният срок от 3 год., трябва ли да се внасят постоянно осигуровки, при положение че става въпрос за сезонна работа (няколко месеца)?Отговори

 • Здравейте,

  Няма ограничение за минималния срок на срочен договор по чл. 68 ал. 1 т. 1 от КТ, но срокът трябва да съответства със сезонния характер на длъжността. Ако се подпише със срок 3 години, означава, че характерът не е сезонен, а и ще трябва да се изплащат възнаграждения за целия период, както и осигуровки.
  Сезонни са работите, чието изпълнение е свързано и зависи от конкретен годишен сезон – като период от време през календарната година, който се характеризира с относително постоянство и устойчивост на атмосферните, температурните и други подобни климатични условия. При сключване на сезонни трудови договори работодателят трябва предварително да е определил специфичните работи и дейностите, които имат сезонен характер.
  Ако искате определен работник да работи няколко сезона един след друг, няма законова забрана за ново сключване на срочен договор с един и същи работник, когато става дума за временна, сезонна или краткотрайна работа, т. е. ще трябва следващия сезон да подпишете отново срочен трудов договор със същите условия с този работник.

  Поздрави,
  Наталия Божанова
 • Благодаря Ви за изчерпателния отговор. :)
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->