ivan ivanov ivan ivanov Потребител

Напускане при чл. 68, ал. 3Здравейте,
Работих на постоянен трудов договор. Фирмите ни ги сляха. При преминаване в новата фирма ме преназначиха по чл.68, ал.3 - по заместване до завръщане на титуляр който е в майчинство. Изтече майчинството, момичето се връща на работа. Незнам кога е изтекло майчинството и кога реално се води, че се е върнало. Накарана е да си пусне отпуската изцяло. След няколко дена отпуската и изтича. Тя ще се върне на работа. Какво става с моето трудово правоотношение обаче?

1. До момента не ми е дадено предизвестие за напускане - изобщо трябва ли да получа нещо като документ, с което ми казват, че вече няма да ходя на работа?

2. След като и е изтекло майчинството и тя е в отпуска, то аз как така с месеци продължавам да работя - по кой член съм тогава? Или просто се смята и това че е в отпуска?

3. Аз трябва ли да дам предизвестие, че напускам или с нещо да покажа това защото за тези месеци съм получавал заплата когато тя е била в отпуск, но заради неведението не знам какво да предприема?

4. Смятате ли че така описан казуса има нарушение на закон - това, че не съм освободен досега?

5. Нямам трудов договор. Подписал съм само някакво съгласие да ме преназначат си спомням. Тогава казаха, че ще стане автоматично и не се подписва договор за това. Аз как мога да знам в чия полза е договора, колко е предизвестието и изобщо къде мога да получа информация - НОИ, НАП?Отговори

 • Здравейте,

  Ще отговарям в същия ред на въпросите, които сте задали:

  1. и 3. Срочният трудов договор по заместване се прекратява автоматично при завръщане на титуляра, когото сте замествали. Не е нужно да получите или давате предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение.

  2. Щом договорът е по заместване, то той се прекратява при завръщане на титуляра, така че ако това все още не е станало по една или друга причина, то няма основание срочният Ви трудов договор да бъде прекратен.

  4. Според разпоредбите на Кодекса на труда работодателят или служителят не могат да променят едностранно съдържанието на трудовото правоотношение. То може да се изменя с писмено съгласие между страните за определено или неопределено време.

  5. За промяна на длъжността се подписва допълнително споразумение (анекс) към трудовия договор и длъжностна характеристика за новата длъжност. Работодателят следва да подаде и уведомление по чл.62 от Кодекса на труда.

  За справка: чл.62, чл.118, чл.119 и чл.325, ал.(1), т.5 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->