Galina Radneva Galina Radneva Потребител

Самоначисляване на ДДС чрез Протокол по чл.117, ал.2 от ЗДДС за самолетен билетПолучени са фактури за самолетни билети по дестинациите:
1. София - Виена - Москва и
2. Истанбул - Тбилиси - Истанбул.

Фактурите са издадени от унгарска фирма с посочен унгарски данъчен номер по ДДС. Във фактурите не е начислен ДДС. Получател на фактурите е българска фирма регистрирана по ДДС.

Следва ли да се начисли ДДС с Протокол по чл. 117 за доставката на билетите?Отговори

 • Здравейте,

  Самолетният превоз на пътници е облагаема доставка съгласно ЗДДС, като приложимата ставка е 0 %.

  1. Първият самолетен билет е облагаем с 0 % съгласно ЗДДС:
  Чл. 29. (1) Облагаема доставка с нулева ставка е превозът на пътници, когато превозът се извършва:
  1. от място на територията на страната до място извън територията на страната, или
  2. от място извън страната до място на територията на страната, или
  3. между две места на територията на страната, когато е част от превоз по т. 1 и 2.

  2. Вторият самолетен билет е за транспорт на пътници, който не се извършва на територията на страната и няма облагане с ДДС.

  Съгласно чл. 81, ал. 6 от ППЗДДС обаче: Протокол по чл. 117 от закона се издава и в случаите на доставка с място на изпълнение на територията на страната, облагаема с нулева ставка на данъка, както и за доставка с място на изпълнение на територията на страната, за която данък не следва да се начислява.

  По тази логика би трябвало да издадете протокол по чл. 117, ал. 2 само за първия самолетен билет, който получавате като доставка на услуга от унгарската фирма, в който да си начислите 0 % ДДС като получател на услугата и то само за частта от отсечката, която е на територията на България, което, разбира се, е трудно изчислимо на практика. Вариантът тогава е просто да използвате като данъчна основа цялата стойност на билета, като това отклонение от разпоредбите на закона не би трябвало да доведе до някакви административни санкции, след като стойността на данъка на практика ще е 0.00 лв.

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->